Sivut

perjantai 3. toukokuuta 2019

Ajattelutapaa muuttamalla paremmaksi ratsastajaksi?

Aiemmin ajattelin, että kunhan ratsastan vain mahdollisimman tasaisesti ja korjaan omaa istuntaa ja vähän ohjalla hevosta, niin päästään hyvään lopputulokseen.
Mutta ei se ollutkaan ihan niin yksinkertaista. Koska ratsukko on kombinaatio hevosen ja ratsastajan luonnollisesta puolierosta, vinouksista ja lihasjännityksestä, onkin pureuduttava reippaasti pintaa syvemmälle. Ihan mielen sopukoihin asti.

Alkutaipaleella
Vähän pidemmällä ymmärrystä
     

Mistä ihmeestä sitä lähtisi liikkeelle? En usko, että tässä kohtaa on myöskään oikeata tai väärää vastausta. Jokainen ratsukko on oma kokonaisuutensa, jolloin matkakin on erilainen.

Ainoa, jota voin tässä kohtaa peilata parhaiten, on oma kokemukseni. Olenkin kirjoittanut minun ja entisen ponini vaikeuksista paljon aikaisemmissa postauksissani. Tässä kohtaa taas pysähdyn ajattelemaan, että miten upea laji ratsastus on! Mitkä mahdollisuudet oppimiseen ja reflektointiin tämä antaa!

Uusi suuntani ratsastajana alkoi muuttamalla ajattelutapaa.

1. Kaikki vaikuttaa kaikkeen
Aloin vähitellen ymmärtää, että me todella olemme kokonaisuus. Minun oli opittava ymmärtämään lisää.

2. Luota itseesi ja ole valmis muutokseen
Kun jokin tuntui kerta toisensa jälkeen vaikealta ja teki mieli itkeä ja hakata päätä seinään. Neuvoja tuli ovista ja ikkunoista. Joko sitä jatkaa yrittämistä uudelleen samalla tavalla kuin aina ennenkin, kuuntelee jokaista ohjetta ja sekoittaa päänsä, tai sitten pysähtyy ja hengittää syvään. Sitten voitkin kysyä hevoselta: Mitä sinä minulta nyt tarvitset?

3. Kuuntele hevostasi
Tämä on tärkein. Huomasin, että luopumalla omista odotuksista ja keskittymällä kuulostelemaan hevosta, pääsin paljon nopeammin toivottuun lopputulokseen. Toki tämäkin oli pitkän matkan takana ja se vaati valtavasti itsetutkiskelua. Erittäin suureen rooliin nousi myös oikeanlainen ja turvallinen ihminen, jonka kanssa asioista pystyi keskustelemaan. 

4. Oman kehon tunteminen
Mitä paremmin opin tuntemaan oman kehoni, sitä paremmin osasin myös kuunnella hevosta. Tämä auttoi minua myös pääsemään turhautumisen tunteista eroon. Lopetin itseni syyttelyn ja aloitin muutoksen hoitamalla omaa kehoani. Erittäin keskeiseen rooliin nousee nyt ihmiskehon tuntevat ammattilaiset. Jäsenkorjaajat ja fysioterapeutit. Mitään en suosittele niin vahvasti, kuin että hoitaa itseään ja oppii ymmärtämään oman kehon haasteet. Uusi ovi aukeaa, jos on valmis oppimaan.

Alkaessani tuntea omaa kehoani ja ymmärtää sen vaikutusta paremmin, jouduin luopumaan omasta hevosesta. Onneksi minulla oli mahdollisuus ratsastaa erilaisia hevosia ja oppia entistä enemmän. Pian aloin odottaa tytärtäni ja ratsastus jäi kokonaan.

Tämä seuraava kohta on oleellisin, vaikka se tuntuu aiheesta irralliselta. Tämä muutti kaiken:

5. Kehu hevostasi ja itseäsi
Alkuun olin niin syvällä itseinhossa ja suorituskeskeisessä mielentilassa, että en osannut kehua hevosta. Vaadin ja halusin, että se toimisi. Harmistuin, kun tunsin että se ei edes halunnut yrittää. Miksi se ei pidä minusta? Miksi se pitäisi. Kun lopetin suorittamisen ja aloin keskustelemaan, moni asia muuttui. Minulta kysyttiin Näinkö? ja pääsin vastaamaan, että Kyllä! Oletpa taitava! Joka kerta kun kehuin ponia, samalla kehuin vahingossa myös itseäni.

Näin alkoi matkani kohti parempaa ratsastusta, suoruutta ja tasapainoa. Samalla ymmärrystä, jolla ei toivottavasti ole koskaan loppua.

Sina 💫Ei kommentteja:

Lähetä kommentti